Sphinx

Geschiedenis
Er doen verhalen de ronde dat Sphynxen ten tijde van de Farao’s in het Oude Egypte er al waren. Sommige namen van cattery’s refereren hieraan en ook vele mensen geven hun Sphynx een naam uit het Oude Egypte. Toch hoe mooi en romantisch het is om te denken dat onze Sphynxen uit het Oude Egypte stammen, de hedendaagse Sphynx stamt af van een aantal haarloze katten die in het midden van de vorige eeuw op straat gevonden werden en uit een aantal naakt geboren katten in een nestje van huiskatten op een boerderij in Amerika. Verschillende malen in de geschiedenis zijn er naakte katten geboren uit gewone straatkatten. In het begin van de twintigste eeuw verkreeg dhr. Shinick uit Albequerque New Mexico naakte katten, waarschijnlijk de laatste van een haarloos ras dat door plaatselijke Indianen gehouden werd. Van de foto’s kunnen we concluderen dat Dick en Nellie, zoals zij genoemd werden, weliswaar haarloos zijn maar geen Sphynxen waren. Van tijd tot tijd vonden er spontane mutaties plaats die leidden tot de geboorte van naakte kittens. In 1966 werd een haarloos kitten geboren uit een huiskat in Canada. Hetzelfde gebeurde in 1978 op een boerderij in Minnesota. Deze katten werden gebruikt in een fokprogramma voor Sphynxen.

Algemene informatie over de sphynx
De sphynx is een haarloze kat die over het hele lichaam donsachtige haartjes heeft. Op de oren, snuit en staart mag dit donshaar wat langer zijn. Ze komen voor in alle kleurencombinaties. Hoe meer rimpels de Sphynx heeft, hoe mooier ze gevonden worden. Vooral op de kop moet het vel zo rimpelig mogelijk zijn. De huid voelt zacht en warm aan, echt een perzikhuidje. Vanwege hun haarloosheid hebben Sphynxen een hogere warmte afgifte dan een behaarde kat. Dat een Sphynx een hogere temperatuur zou hebben vanwege een verhoogd metabolisme, is een fabeltje. Als de temperatuur van een Sphynx boven de 39 graden C gaat, heeft hij koorts, net zoals alle andere katten.

De ogen mogen iedere kleur hebben. De citroen vormige ogen (afgerond) moeten schuin omhoog lopen, naar de buitenaanzet van de oren. De snuit moet iets langer dan breed zijn. De oren zijn schuin aangezet op het kopje. Breed aan de basis en open. Afmeting: zeer groot. Stand: rechtop, niet te laag of te hoog geplaatst. De Sphynx heeft lange tenen en een lange dunne staart, waardoor ze zeer elegant zijn.  De staart ligt meestal in een krulletje tegen het lijf als ze zitten. Het harde en stevige lichaam (medium bouw) met een brede borst, mag niet te dik  zijn maar een indruk geven dat het dier zojuist een goede maaltijd heeft genuttigd (dat is niet zo moeilijk voor een Sphynx)Bij het eerste zien van een sphynx ben je er onmiddellijk weg van of je vindt er niets aan. Als je ze eenmaal beter kent, ontdek je toch dat dit ras betoverend is en meer heeft dan de doorsnee kat.
Wij zijn er meteen verliefd op geworden en vooral je kunt ze niet meer missen!!!!

Karakter van de sphynx
De  sphynx heeft een karakter die totaal niet met een andere kat te vergelijken is: agressie kennen ze niet, ze zijn superlief, aanhankelijk en intelligent. De Sphynx wordt omschreven als ¼ hond, ¼ aap, ¼ kind en ¼ kat. En daarmee is inderdaad alles gezegd! Sphynx kittens zijn robuust, hebben een tomeloze energie en zijn daarom erg actief. Ze spelen en ravotten. Sphynxen zijn hele intelligente dieren en heel sociaal. Ze weten je precies duidelijk te maken wat ze willen. Ze apporteren graag en vertonen soms echt hondengedrag. Ze houden zeer veel van de warme plaatsjes in huis bijvoorbeeld in het zonnetje op de vensterbank, voor de kachel, in bed… Zorg er steeds voor dat ze bij koudere periodes beschikken over een dekentje waar ze onder kunnen. Wat je beter vermijdt, is tocht, daar kunnen ze niet tegen. Het is niet aangeraden om ze als enig huisdier te houden: ze moeten gezelschap hebben van een ander dier of persoon.

Verzorging van de sphynx
De sphynx vereist enige verzorging. Door het ontbreken van een vacht is het nodig om de kat te baden omwille van de vetafscheiding van de huid en dit ongeveer 1x per week. Hiervoor gebruik je neutrale babyshampoo. De kittens gaan vrij vroeg in bad en daardoor zijn ze gewend aan het baden en vinden de meesten dit niet vervelend. De oren worden ook wekelijks schoongemaakt, ze hebben namelijk meer oorsmeer dan andere kattenrassen. De nagels worden bij het wekelijkse ritueel ook kortgeknipt.